Kock och köksutbildning

Vill du jobba inom restaurang eller storkök? Då kan du läsa utbildning till kock eller gå en köksutbildning med svenska. Båda utbildningarna ger dig kunskap inom matlagning och förmåga att skapa goda och näringsrika måltider. Du får lära dig om teknik, smaker, råvaror, matlagningstekniker och materialkännedom.

Kvinna och man arbetar i storkök

Att laga mat på restaurang eller i storkök kräver att du tycker om både att planera och att vara kreativ. Du behöver vara noggrann i planering och förberedelser för att kunna skapa goda och näringsriktiga rätter. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och som kock är det bra att trivas även när det är mycket att göra. Efterfrågan på utbildad personal inom restaurang är stor. 

Läs mer om yrke, framtid och lön som kock på Arbetsförmedlingens webbplats

Yrkesutbildning till kock och köksutbildning

Utbildningarna inom vuxenutbildningen är för dig som vill jobba som kock i restaurangbranschen eller inom måltidsservice och storkök. Vår utbildning ger dig kunskap inom matlagning och förmågan att skapa smakfulla och näringsrika måltider. Du får lära dig om smaker, råvaror, matlagningstekniker och materialkännedom.

Restaurangutbildningen handlar om att lära genom att göra, samtidigt som vi ger dig en god teoretisk grund. Undervisningen sker uteslutande med färska råvaror i skolans välutrustade metodkök. 

Praktik - APL

Praktik är en viktig del av utbildningen. Det kallas Arbetsplatsförlagt lärande, APL. På APL får du praktiskt utföra sådant du lärt dig på skolan.

När du gör APL arbetar du samma tider som din handledare på arbetsplatsen. Det kan vara både vardag, kväll och helg.

Utbildning i flera former

Kock - lärling

Studier på heltid. Huvuddelen av undervisningen är du på en arbetsplats. För att börja ska du vara godkänd i svenska eller svenska som andraspråk från grundskolan.
Läs mer om kock - lärling

Köksutbildning med svenska

Studier på heltid. Parallellt med yrkeskurserna kommer du att studera svenska utifrån din nivå. Du behöver godkänt i sfi C för att börja.
Läs mer om köksutbildning med svenska

Intervjuer med tidigare elever

Yrkesutbilda dig til kock - du behövs

Alexandra hade redan arbetat flera år i restaurangbranschen när hon gick en lärlingsutbildning på komvux. Där fick hon bygga på grunderna och få en förståelse för helheten. Idag är Alexandra kökschef på en av Uppsalas restauranger.

Läs mer om Yrkesutbildning till kock – svaret för jobbhungriga

Jonna har utbildat sig till kock

Jonna valde att gå en lärlingsutbildning till kock. Under utbildningen på 42 veckor var hon mer än halva tiden på praktik i restaurangkök.När hon var klar med utbildningen gick det snabbt för henne att hitta ett jobb.

Läs mer om Jonna gick lärlingsutbildning till kock
Uppdaterad:

Andra sidor under: Kock och köksutbildning