Golvläggare

En golvläggare arbetar med golv av olika slag: textil, plast, linoleum, kork och parkett. Arbetet kan vara både nybyggnation och renovering. Ibland innebär arbetet att rulla ut golv på stora ytor men det förekommer också specialjobb, t ex mönsterläggning av parkettgolv. Många golvläggare arbetar självständigt med en stor variation av uppdrag.

En golvläggare installerar mattor i olika material. Det kan vara textil, trä, plast, linoleum och kork. Olika material kräver olika arbetsmetoder. De flesta golvmaterial består av rullar, plattor eller brädor och installeras med olika läggningsmetoder. Golven läggs ofta i olika mönster, beroende på material och kundens önskemål.

Ett stort arbetsområde är våtrum. Det innebär att klä golv och väggar med en vattentät plastmatta. Golvläggare arbetar inomhus, på många olika arbetsplatser och har mycket kundkontakt. Noggrannhet och problemlösning är viktiga förmågor i arbet

Läs mer om yrke, framtid och lön som golvläggare på Arbetsförmedlingens webbplats

Yrkesutbildning till golvläggare

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling.I utbildningen ingår kurser inom husbyggnad och golvläggning. Du får grundläggande teoretiska kunskaper och har praktiska övningar.

Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. 

När du klarat utbildningen behöver du arbeta som lärling i ungefär 3 år innan du kan ta ditt yrkesbevis. De år du arbetar som lärling har du rätt till lärlingslön enligt kollektivavtal.

Praktik/APL

Praktik är en viktig del av utbildningen. Det kallas APL, Arbetsplatsförlagt lärande. På APL får du praktiskt utföra sådant du lärt dig på skolan.

När du gör APL arbetar du samma tider som din handledare på arbetsplatsen. Det kan vara både vardag, kväll och helg.

Utbildning i flera former

Grundutbildningen är 1200p. Behöver du läsa utbildningen kombinerat med svenska som andra språk läser du 1400p. Utbildningsformen är i klassrum på heltid i båda uppläggen.

Golvläggare

Studier på heltid, på plats i skolan
Läs mer om golvläggare

Golvläggare med svenska

Studier på heltid. Du läser Sfi D eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser yrkeskurser.
Läs mer om golvläggare med svenska 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Golvläggare