Farida är nyutbildad operatör och trivs med jobbet

Farida Khodadad är intresserad av medicin och naturvetenskapliga ämnen. Därför blev hon glad när hon hittade operatörsutbildningen som är inriktad på läkemedelsindustrin. Efter två terminers studier var hon redo för jobb och det fanns många tjänster att söka. I dag arbetar Farida Khodadad production assistant på Novavax.

– Jag blev klar med utbildningen i april och började jobba som production assistant på Novavax direkt. Det innebär att jag stöttar operatörerna. Nu har jag varit här i tre veckor och trivs jättebra, säger Farida Khodadad.

Farida Khodadad har pluggat på vuxenutbildningen och utbildat sig till operatör inom läkemedelsindustrin. Utbildningen är 35 veckor och det motsvarar två terminer. När Farida Khodadad hade två månader kvar på utbildningen började hon söka jobb.

– Det fanns många tjänster att söka och jag var på flera intervjuer. Det var lite utmanande i början men det gick bättre för varje intervju jag var på. Jag blev mer van att presentera mig och allt bättre på att svara på frågorna, säger Farida Khodadad.

En bra utbildning som leder till jobb

Farida Khodadad kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i åtta år. Hon är intresserad av medicin och naturvetenskapliga ämnen. Innan Farida Khodadad började plugga till operatör läste hon kemi och matematik som fristående kurser på vuxenutbildningen.

– När jag hittade operatörsutbildningen blev jag glad. Jag hoppades att bli antagen och det blev jag. Vi läste en hel del kemi, fysik och biologi på utbildningen. Det tycker jag om, säger Farida Khodadad.

I vanliga fall ingår praktik i utbildningen men det var inte möjligt under pandemin. I stället genomförde Farida Khodadad och hennes studiekamrater ett projekt där de tillverkade kapslar. De gick igenom hela processen, från att blanda råvaror till att paketera kapslarna.

– Det är en bra utbildning som leder till jobb i en viktig bransch. Jag är väldigt nöjd, säger Farida Khodadad.

Arbetar med renrum

Som operatör inom läkemedelsindustrin kan du arbeta till exempel med produktion, paketering, analys, inom labb och i renrum. På Novavax stöttar Farida Khodadad grupper som arbetar i renrummet.

– Jag jobbar utanför renrummet och slussar in material. För att få renrumserfarenhet arbetar jag även i renrummet ibland, säger Farida Khodadad och fortsätter:

– Jag vill öka min kunskap så att jag kan börja jobba i renrum. Det är många instruktioner och rutiner som man behöver lära sig.

Tips till dig som funderar på att utbilda dig till operatör

Är du intresserad av att utbilda dig till operatör inom läkemedelsindustrin? Då har Farida Khodadad en hälsning till dig. 

– Utbildningen passar dig som tycker om naturvetenskapliga ämnen och som gillar variation och utmaningar. Du lär dig mycket och kan söka jobb i en spännande bransch.

Uppdaterad: