John har jobb som cykeltekniker innan utbildningen är slut

John Svensson utbildar sig till cykeltekniker. Han har fått löfte om anställning trots att det är ett tag kvar på utbildningen. I juni börjar han jobba på cykelverkstaden där han har sin praktik.

– Den här utbildningen är perfekt för dig som inte vill ha en massa läxor. Det är mycket praktiskt och det gillar jag. Allt sitter i händerna, säger John.

En möjlighet att kombinera jobb och intresse

John är van att arbeta med händerna. Han har jobbat som tatuerare i 15 år. Cyklar har varit ett intresse sedan han var barn. John gillar att meka och han cyklar mountainbike, bmx och downhill. Så när en vän tipsade om vuxenutbildningens cykelteknikerutbildning nappade han direkt.

– Som cykeltekniker kan jag kombinera jobbet med mitt intresse. Och jag ser fram emot att vara anställd och ha kollegor. Jag har jobbat som egenföretagare så länge, säger John.

Lärare som vill att alla ska lyckas  

Teori varvas med praktik på cykelteknikerutbildningen. Läraren instruerar och berättar om olika moment. Sedan följer John och de andra eleverna instruktionerna och utför momenten på cyklarna som finns i undervisningslokalen.  

– Vår lärare Henrik är jätteduktig, pedagogisk och har mycket tålamod. Han är mån om att vi ska lyckas. Om någon har varit sjuk hjälper Henrik till så att man kommer i kapp. Han är toppen, säger John. 

En utbildning med mycket praktik

Utbildningen är 20 veckor. Det ingår nio veckors arbetsplatsförlagt lärande, det vill säga praktik, på cykelverkstäder. John är inne på sin sjätte praktikvecka och han trivs bra. På praktiken hanterar han cyklar av varierande kvalitet.

– De är smutsiga och de är rena. Vissa kostar 100 000 kronor och vissa kostar 2 kronor. Alla cyklar har riktiga problem som jag ska lösa. Det är utvecklande. Stämningen är toppen och jag får den hjälp jag behöver. Ingen fråga är dum, säger John.

Tips till dig som funderar på att utbilda dig till cykeltekniker

Är du intresserad av att utbilda dig till cykeltekniker? Det är en relativt kort utbildning och möjligheterna att få jobb är stora. John rekommenderar utbildningen till 100 procent.

– Du behöver inte ha tidigare erfarenhet. Men det är bra om du är händig och gillar att hitta egna sätt att lösa saker på. För varje tillverkare har sin egen standard och du behöver fundera ut hur du reparerar och byter ut delar. Så du blir nog aldrig fullärd men du får ihop en cykel efter utbildningen, säger John.

 

Uppdaterad: