Hur Lärcentrum kan hjälpa dig

Här finns frågor och svar om hur Lärcentrum kan hjälpa dig när du studerar.

Vilka får sitta på Lärcentrum och studera?

Vi finns i första hand till för elever som studerar inom komvux i Uppsala.

Vad ska jag göra hos er?

Du kan sitta och studera för dig själv i fred eller tillsammans med en av oss studiecoacher.

Vad kan jag få hjälp med av er?

Det är väldigt olika vad eleverna som kommer till oss behöver för hjälp så vi börjar alltid med att prata med dig för att se vad just du är i behov av. Men det är vanligt att vi hjälper till med:

 • Att tydliggöra frågor och uppgifter
 • Att hitta en bra studieteknik
 • Att hitta i kurslitteratur
 • Att förstå studentportaler
 • Att strukturera plugget
 • Att ta kontakt med din skola när du behöver det
 • Att ta kontakt med andra myndigheter kring skolan, t ex. CSN eller Försäkringskassan.

På lärcentrum hittar du också en lugn studieplats, och en del elever kommer till oss mest för att få lugn och ro när de studerar.

Varför borde jag komma till er?

Det är viktigt att det är du själv som vill komma till Lärcentrum för att få stöd att studera, men självklart skulle vi bli glada av att se dig om du vill komma!

Vi kan hjälpa dig med:

Att tydliggöra frågor och uppgifter

 • Att hitta en bra studieteknik
 • Att hitta i kurslitteratur
 • Att förstå studentportaler eller lärportaler
 • Att strukturera plugget
 • Få hjälp när du behöver ha kontakt med din skola eller andra myndigheter kring skolan, t.ex. Centrala studienämnden (CSN) eller Försäkringskassan.

När kan jag träffa en studiecoach?

Det finns studiecoacher på plats varje vardag och då kan du träffa dem närsomhelst.

Måste man boka tid för att få hjälp hos er?

Nej, det behöver du inte. 

Kan man få hjälp på distans?

Absolut! Vi är vana att träffa elever och studiecoacha via Microsoft Teams som är gratis att ladda ned. För en del funkar det till och med bättre. Hör av dig så bokar vi en tid! Du kommer att få en länk mailad till dig av oss innan mötet som du ska klicka på när det är dags för mötet att börja. Inför mötet är det bra om du har installerat Microsoft Teams på din mobil eller dator (beroende på vilken enhet du ska använda för mötet).

Från den enhet som du vill installera Teams på ska du gå till Microsofts sida för att ladda ned Teams . Efter installationen låter du Teams bara vara på din enhet tills det är dags för mötet att börja och du ska klicka på länken. Då kommer mötet att öppnas i Teams.

Tills när kan jag få studera hos er?

Så länge som du studerar på Komvux är du välkommen till oss.

Vad händer sedan om jag blir klar med Komvux men ändå behöver stöd i studier?

Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med stöd i studier på universitet eller högskola. De flesta universitet och högskolor har studiestöd. Ibland är stödet till för alla men ibland behövs det en diagnos för att få stöd. Inläst universitetslitteratur finns på Legimus.

Dessa länkar kan vara till hjälp för dig:

Vem jobbar på Lärcentrum?

Vi som jobbar på Lärcentrum har olika yrkesbakgrunder. Vi är lärare, specialpedagoger och socionomer men jobbar här som studiecoacher allihop.

Vad ska jag ha med mig när jag kommer?

Dina läxor, böcker och dig själv. Datorer och pennor kan vi låna dig. Vi har också gott om skrivpapper men inga skrivhäften.

Kan man låna en dator hos er?

Absolut! Vi har många bärbara datorer, iPads och stationära datorer med tillbehör som du kan låna när du sitter hos oss och studerar.

Har ni kurslitteratur?

Vi har en del kurslitteratur som du kan låna medan du sitter hos oss men tyvärr får du inte ta böckerna hem. Vi köper också kontinuerligt in ny kurslitteratur som våra elever har behov av, men vi har inte allt. Du kan titta i bokhyllorna inne på Lärcentrum och se om du hittar boken du är ute efter.

Jag vet inte vad jag vill plugga. Kan ni hjälpa mig med det?

De som är allra bäst på att hjälpa dig att välja rätt utbildning är kommunens studie- och yrkesvägledare. Du kan boka en tid via sidan för att kontakta Studie- och yrkesvägledningen.

Kan jag får hjälp med att skriva CV och personligt brev samt att söka jobb?

Det kan Utbildnings och jobbcenters jobbcoacher hjälpa dig med. Vi på Lärcentrum tillhör Utbildning och jobbcenter och hjälper dig gärna att boka en tid hos deras jobbcoacher. De kan mycket om arbetsmarknaden och du kan få hjälp med CV, personligt brev, intervjuträning samt råd och tips inför kommande arbetsliv.

Du kan kontakta utbildnings- och jobbcoacherna via denna länk

Kan man göra distanstentamen hos er?

Tyvärr har vi ingen möjlighet att hjälpa till vid distanstentamen. Det skulle ta allt för mycket resurser för oss som vi istället väljer att lägga på att ge konkret studiestöd till komvuxelever.

Uppdaterad: