Plattsättare

En plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Det är ett jobb som passar dig som är noggrann och kreativ, och tycker om att ha ett varierat arbete. En plattsättare kan jobba med allt ifrån kök och badrum hos privatpersoner till att arbeta i offentliga miljöer.

Plattsättarens arbetsuppgifter är att montera kakel, klinker, konstbetongplattor och mosaik på väggar och golv. Plattsättare arbetar framförallt med renoveringar, men också med nyproduktion av bostäder och lokaler. Ett vanligt uppdrag kan vara att renovera badrum, kök och andra ytor hos privatpersoner. Det kan även vara större uppdrag som plattsättning på företag eller i offentlig miljö. 

Plattsättaren har mycket kundkontakter. God materialkännedom är viktig eftersom plattsättaren arbetar med många olika typer av keramiska material.

Läs mer om yrke, framtid och lön som plattsättare på Arbetsförmedlingens webbplats

Yrkesutbildning till plattsättare

I utbildningen till plattsättare ingår både kurser inom allmän husbyggnad och specialkurser inom plattsättning.  

Praktik/APL

Praktik är en viktig del av utbildningen. Det kallas arbetsplatsförlagt lärande, APL. På APL får du praktiskt utföra sådant du lärt dig på skolan.

När du gör APL arbetar du samma tider som din handledare på arbetsplatsen. Det kan vara både vardag, kväll och helg.

Utbildning i flera former

Utbildningen till plattsättare är 1200 poäng. Du kan också läsa utbildningen samtidigt som du läser svenska. Hela utbildningen blir då 1400 poäng. Utbildningsformen är i klassrum på heltid i båda uppläggen.

Plattsättare - klassrum

Studier på heltid, på plats i skolan
Läs mer om plattsättare - klassrum

Plattsättare med svenska som andraspråk

Studier på heltid. Du läser svenska samtidigt som du läser yrkeskurser. Utbildningen är för dig som inte redan har godkänt betyg i svenska som andraspråk. 
Läs mer om plattsättare med svenska

Uppdaterad:

Andra sidor under: Plattsättare