Utbildningen gjorde Jonna redo för jobb

Jonna utbildade sig till kock. Hon gick en lärlingsutbildning på 42 veckor och spenderade mer än hälften av tiden på praktik i restaurangkök. I somras var hon färdigutbildad och det gick snabbt att hitta ett jobb.

Kvinna i restaurangkök

– Det bästa med utbildningen var kombinationen av praktik och teori. Vi hade mycket praktik, 70 procent av utbildningen. Kock är ju ett praktiskt yrke så det går inte bara att lära sig genom att vara i skolan, säger Jonna.

Jonna är 23 år och bor i Uppsala sedan ett par år tillbaka. Hon har pluggat lite på universitetet och även jobbat som vikarie inom skolan. Men hon brinner för matlagning och bestämde sig för att ge det en chans. Förra hösten började hon på utbildningen kock lärling inom kommunens vuxenutbildning.

Praktik gav värdefull erfarenhet

– På utbildningen fick jag känna på hur det är att jobba som kock. Och jag lärde mig mycket under praktikperioderna. Det gav mig erfarenhet av yrket och det var enkelt för mig att hitta ett jobb när jag var klar med utbildningen, säger Jonna och fortsätter:

– Jag jobbar som kock på en förskola och trivs väldigt bra med det. Men min dröm är att någon gång ha en restaurang med min syster där vi knyter ihop matlagning med hållbarhet och hälsa.

Gå en vuxenutbildning, du med!

Till dig som funderar på att gå en vuxenutbildning har Jonna en hälsning.

– Välj något du är intresserad av. Jag har aldrig känt så starkt engagemang för att plugga som jag gör nu när jag utbildar mig till kock. Fastna inte i fällan där du tänker att du måste läsa något teoretiskt och att utbildningar med praktiskt inslag är för dem som inte klarar av skolan, säger Jonna.

Våra utbildningar inom restaurang och livsmedel

Våra lärlingsutbildningar

Alla yrkesutbildningar

Uppdaterad: