Målare

Om du tycker om färg och att skapa vackra miljöer kan målare vara ett yrke som passar dig. Du behöver också vara noggrann och tycka om att ge bra service till kunder. Det finns goda möjligheter till jobb för målare både idag och i framtiden.

Målare är specialister på behandling av ytor. Som målare arbetar du med att måla miljöer både inomhus och utomhus. Du tapetserar också väggar. I arbetet ingår att göra ett noggrant underarbete i form av spackling, slipning och grundmålning. Känsla för färg och form är viktigt. Kundkontakter är en stor del av arbetet.

Läs mer om yrke, framtid och lön som målare på Arbetsförmedlingens webbplats

Yrkesutbildning till målare

På yrkesutbildningen till målare får du grundläggande kunskaper i måleri. Du lär dig måleritekniker men också ritningsläsning, arbetsmiljö och ergonomi.  När du klarat utbildningen kan du bli anställd som lärling på ett företag. Efter ungefär 2 år som lärling kan du ta ditt yrkesbevis. De år du arbetar som lärling har du rätt till lärlingslön enligt kollektivavtal.

Praktik - APL

Praktik är en viktig del av utbildningen. Det kallas Arbetsplatsförlagt lärande, APL. På APL får du praktiskt utföra sådant du lärt dig på skolan.

Utbildning i flera former

Det finns två olika utbildningar till målare. Vilken du ska välja beror på hur mycket kunskaper du har i svenska.  

Målare 

Studier på heltid. Du läser teoretiska och praktiska kurser inom måleri.
Läs mer om utbildning till målare

Målare med svenska som andraspråk 

Studier på heltid. Du läser svenska som andraspråk samtidigt som du läser teoretiska och praktiska kurser inom måleri. Kursen är för dig som behöver extra språkstöd och inte redan har läst svenska som andraspråk. 
Läs mer om utbildning till målare med svenska som andraspråk

 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Målare