Slutbetyg och gymnasieexamen

För att få ett slutbetyg eller gymnasieexamen ska du planera dina studier tillsammans med en studie- och yrkesvägledare.

  • Boka en tid hos studievägledare.
  • När du bokar tid, ange att det gäller slutbetyg eller gymnasieexamen.
  • Skicka in ditt underlag till studievägledningen före din bokade tid.

Underlag kan vara samlat betygsdokument, utdrag ur betygskatalog samt beskrivning av lokal kurs. Till samtalet tar du med dig dina betyg från gymnasieskola och komvux. Ta också med kursbeskrivningar från lokala kurser. Du och studie- och yrkesvägledaren går tillsammans igenom vilka kurser som ska finnas med i din gymnasieexamen och ditt slutbetyg.

Ta chansen nu och läs till ett slutbetyg från Komvux

Det här gäller endast dig som har påbörjat studier på gymnasiet eller Komvux före 1 juli 2012. Sista dag att utfärda ett slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning är 1 juli 2020. 

Om du har ett samlat betygsdokument och vill veta mer om dina möjligheter till ett slutbetyg kontakta en studie-och yrkesvägledare på utbildnings- och jobbcenter, Kungsgatan 85.

Vad händer efter 1 juli 2020?
Då kan inte längre slutbetyg utfärdas av Komvux utan endast gymnasieexamen. Det kan innebära att du kan föra över vissa av dina äldre kurser från ett samlat betygsdokument i en gymnasieexamen.  

För att titta över dina betyg och se hur det ser ut för just dig, kontakta oss för att boka en tid. Kontaktuppgifter för att boka tid med en studie- och yrkesvägledare: 018-727 21 60, måndag-torsdag kl. 13.00-15.00.

Läs mer om slutbetyg i regeringens pressmeddelande

Skolverkets samlade information med de vanligaste frågorna till studie- och yrkesvägledare 

Beställa slutbetyg

Du som planerar att ta ut slutbetyg måste beställa det. Beställningen av slutbetyg ska göras i den kommun där du är folkbokförd. Slutbetyg ska innehålla 2350 poäng och gymnasieexamen 2400 poäng. 

Du får besked via e-post när du kan hämta din gymnasieexamen eller slutbetyg. De finns att hämta i receptionen på Kungsgatan 85, ta med legitimation. Det kan ta några veckor från beställning tills dess att du får gymnasieexamen eller slutbetyg.

Gymnasieexamen och slutbetyg skickas till UHRs databas (Universitets- och högskolerådet). Det är alltid ditt ansvar att kontrollera att dokumentet har kommit in.

Läs mer på www.antagning.se

Uppdaterad: