Shwan studerar för att få fast anställning inom vården

Shwan har återvänt till studierna efter ett uppehåll då han jobbade som vårdbiträde. Han läser svenska som andraspråk, sva-grund, och vill sedan utbilda sig till undersköterska. Det ökar hans möjligheter att bli tillsvidareanställd inom vården.

Man med solglasögon

– När jag är klar med sva-grund delkurs 4 ska jag fortsätta studera. Jag vill utbilda mig till undersköterska och kanske till sjuksköterska sedan. För jag har jobbat inom vården och trivs jättebra, säger Shwan.

Shwan är kurd från norra Irak och bor i Sverige sedan 2008. Shwans plan var att bli färdig med studierna i svenska tidigare och utbilda sig men det kom annat emellan. I stället har han bland annat jobbat som vårdbiträde på ett boende. För att kunna söka till en yrkesutbildning hos kommunens vuxenutbildning behövs kunskaper i vissa ämnen på grundläggande nivå. De kurserna har Shwan kunnat läsa på vuxenutbildningen.

– Jag har kommit igång med studierna igen och det känns bra, berättar Shwan.

Utbildning ökar möjligheterna till fast anställning

Det finns flera anledningar till att Shwan vill utbilda sig till undersköterska. Dels trivs han bra inom vården. Dels är möjligheten till tillsvidareanställning är stor.

– Som vårdbiträde har jag haft tillfälliga anställningar. När jag är färdig undersköterska kan jag få ett mer stabilt jobb, säger Shwan.

Läs teoretiska ämnen på vuxenutbildningen, du med!

På vuxenutbildningen kan du läsa teoretiska ämnen på grundläggande- och gymnasial nivå. Det finns kurser inom exempelvis matematik, svenska, engelska, samhällskunskap och naturvetenskap. Att läsa på vuxenutbildningen gör dig redo att studera vidare på en yrkesutbildning eller på högskola. Ett komplett gymnasiebetyg ökar även dina chanser till jobb.

Läs om våra kurser och utbildningar

Uppdaterad: