Det behövs många bra människor inom vården

Isabelle Johansson och Luke Musinguzi pluggar till undersköterska inom vuxenutbildningen. De tycker om att möta människor och uppskattar det ömsesidiga utbytet som uppstår när personer som de möter i vården ger mycket tillbaka. 29 maj avslutar de sin utbildning och är redo för jobb. Arbetsmarknaden ser lovande ut.


Luke Musinguzi och Isabelle Johansson.

– I mitt hemland tar vi hand om de gamla eftersom de tar hand om oss när vi är små. Och de gamla har så mycket erfarenhet som jag kan lära mig av. Det är därför jag vill jobba som undersköterska inom äldreomsorgen, säger Luke.

En utbildning med stora valmöjligheter och praktik

Äldreomsorg är en av flera inriktningar på undersköterskeutbildningen. Utbildningen är drygt 60 veckor lång, det vill säga tre terminer och då ingår 10–15 veckors praktik, som är fördelad på tre tillfällen.

– På praktikerna som jag har haft hittills har jag varit på ett äldreboende och inom hemtjänsten. Jag går akutsjukvårdsinriktningen och skulle haft min tredje praktik på Akademiska under våren men coronapandemin kom emellan. Nu övar vi praktiska moment här på skolan i stället, säger Isabelle och fortsätter:

– Jag jobbar extra på ett äldreboende. Människorna jag möter inom vården ger mig lika mycket som jag kan ge dem. Det blir ömsesidigt utbyte. Jag har själv behövt vård och minns guldkornen bland personalen som jag har träffat genom åren. De betyder mycket för mig. Därför behandlar jag dem jag möter med respekt. För jag vet att jag kan göra skillnad i folks liv.

En klass med bra sammanhållning

Både Luke och Isabelle tycker att klassen är bland det bästa med utbildningen. Här möts människor med olika bakgrund. De behandlar varandra med respekt och lärarna stöttar på ett bra sätt.

– Genom utbildningen har jag fått flera nya kompisar samtidigt som jag har lärt mig en massa, både om yrket och om hur kroppen fungerar, säger Luke.

– Jag är glad för att jag har lyckats plugga. När jag gick i skolan hade jag svårt med koncentrationen. Det har varit skönt att komma hit och känna att jag passar in, fyller Isabelle i.

Utbilda dig till undersköterska du också

Till dig som funderar på att plugga till undersköterska har Isabelle en hälsning.

– Det behövs många bra människor inom vården. Om du känner att du vill möta människor så kommer du att bli väldigt uppskattad. Och det finns många möjligheter när du har jobbat ett tag. Dessutom är chansen att få en tillsvidareanställning ganska god när du är utbildad undersköterska, säger Isabelle.

Läs mer om hur du söker vård- och omsorgsutbildningen.

Sök undersköterskeutbildningen senast 5 juni om du vill börja plugga i höst.

Om undersköterska inte är rätt yrke för dig finns det fler än 40 andra yrkesutbildningar att välja mellan inom vuxenutbildningen. En studie- och yrkesvägledare kan guida dig fram till ett val som passar dig. Du kan antingen träffa studie- och yrkesvägledare på utbildnings- och jobbcenter i Gottsunda centrum eller på Kungsgatan 85, eller så kan du chatta med någon av dem här på utbildnings- och jobbcenters webbplats.

Läs mer om yrkesutbildningar.

Här ser du var och när du kan träffa en studie- och yrkesvägledare.  

 

Uppdaterad: