Bygg och anläggning

Utbildningar inom bygg och anläggning. 

Plattsättare

Plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i kök, badrum till stora entréer eller simhallar. I uppgifterna ingår också underarbeten, som tätskiktning av golv eller väggar. En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet.

Läs mer om plattsättare (PDF, 139 KB)

Murare

Muraryrket är ett av de äldsta inom byggyrkena. Material och tekniker har utvecklats mycket men hantverksskickligheten är fortfarande lika stor. Som murare arbetar du bland annat med traditionellt mureri, plattsättning och putsning av fasader. Idag finns det tekniker för att kunna jobba utomhus även under vintertid. Inomhusarbeten kan också göras, såsom inredningsjobb t ex murverk för en spis och olika dekorativa tegelväggar.

Läs mer om murare (PDF, 139 KB)

Golvläggare

Golvläggaren arbetar med golvbeläggningar av bl a textil, plast, linoleum, kork och
parkett. Golvläggning i våtrum är en specialitet, liksom arbeten med renovering och
underhåll. Du jobbar med allt från renovering till nybyggnads projekt. Merparten av
dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t ex mattor på rulle eller
parkettbrädor. Men du ska också kunna utföra specialjobb, t ex mönsterläggning av
parkettgolv. Under utbildningen kommer du inte bara lära dig att lägga mattor, utan det handlar även mycket om förarbetet såsom rivning av gamla mattor, spackling och slipning innan golvläggningen.

Läs mer om golvläggare (PDF, 139 KB)

Ansökan

Ansök till utbildning

Uppdaterad: