Utbildningen är en perfekt kombination för Hassna

Hassna jobbade på en förskola men sa upp sig för att utbilda sig till barnskötare. Hon går en kombinationsutbildning där hon lär sig ett yrke samtidigt som hon läser svenska. I januari är hon klar och då vill hon jobba som barnskötare på en kommunal förskola.

– Nu läser vi en fördjupning inom pedagogiskt arbete. Sedan är det praktik och en månads studier kvar. I januari är jag klar med utbildningen, säger Hassna.

Hassna går kombinationsutbildningen barnskötare och svenska som andra språk. Hon har bott i Sverige i sju år och har jobbat på förskola tidigare.

– Jag var duktig på jobbet. Jag är en social person som tycker om att jobba. Men jag saknade viss kunskap och ville utbilda mig till barnskötare. Så jag sa upp mig från en fast anställning på en förskola för att studera och jag känner att det var rätt val, säger Hassna.

Utbildningen ger kunskaper för jobbet och livet

Hassna tycker att utbildningen är bra och att tempot är högt. Ibland blir det stressigt men lärarna är bra och stöttar när det behövs. Svenskan som Hassna läser inom utbildningen hänger ihop med ämnena som hon läser. Hon tycker det är viktigt att kunna en viss nivå av svenska innan man börjar utbildningen, annars är det svårt att klara den. 

– Utbildningen ger mig mycket kunskap, både om barns utveckling och lärande och om samhället. Jag lär mig om rättigheter och skyldigheter. Saker som inte bara handlar om barnen, utan om mig och alla andra. Det är jättebra, säger Hassna och fortsätter:

– Nu förstår jag hur samhället fungerar. Utbildningen har stärkt mitt självförtroende också och jag förstår var folk menar och vad de pratar om. Jag mår bra.

Vill jobba på en kommunal förskola

När Hassna är klar med utbildningen vill hon jobba på en kommunal förskola. Hon har kontakt med kommunens vikarieförmedling och hoppas att hon kan knyta bra kontakter när hon har praktik.

– Jag känner mig trygg när jag jobbar inom kommunen och jag gillar pedagogiken Reggio Emilia. Vi får se var jag får jobb. Jag vill tacka kommunen för den här utbildningen. Den har varit jättebra.

Gå en kombinationsutbildning

Vi har kombinationsutbildningar där du läser svenska och till ett yrke samtidigt. Läs mer om utbildningarna och hur du söker här.

Uppdaterad: