Jag lär mig något nytt varje arbetspass

Viktoria Hübinette jobbar som undersköterska på intensivvårdsavdelningen för nyfödda, 95 F på Akademiska sjukhuset. Det var praktiken på undersköterskeutbildningen som öppnade dörren till jobbet. Hon trivs jättebra och har stora möjligheter att utvecklas inom yrket.

Kvinna i sjukhuskläder står lutad mot en vägg utomhus och tittar in i kameran

– Du behöver inte ha jobbat med omvårdnad eller omsorg för att utbilda dig till undersköterska. Det viktiga är att du är intresserad av människor, lyhörd och bra på att samarbeta, säger Viktoria Hübinette, tidigare elev på vuxenutbildningens undersköterskeutbildning.

Viktoria arbetade som boendestödjare och bussförare innan hon utbildade sig till undersköterska. I jobbet som boendestödjare var det fullt fokus på omvårdnad. Men Viktoria tycker ändå att hon har mest nytta av erfarenheten som bussförare. Det handlade mycket om att möta och hantera människor och det gör hon även i dag på intensivvårdsavdelningen för nyfödda.

Lär sig något nytt varje arbetspass

De nyfödda barnen får avancerad vård och Viktoria arbetar i team tillsammans med sjuksköterska och läkare. I hennes arbetsuppgifter ingår att övervaka teknisk apparatur och att kontrollera till exempel barnens andningsfrekvens och temperatur. Viktoria undervisar och coachar även föräldrar i att ta över vården av sitt nyfödda barn och hon är med på ronderna.

– Det känns som att jag lär mig något nytt varje arbetspass. Och jag vet att jag har stora möjligheter att utvecklas under många år. Vården förändras och man blir aldrig fullärd. Därför hoppas jag att jag är kvar på intensivvårdsavdelningen för nyfödda länge, säger Viktoria.

Undersköterskeutbildningen gav en bra grund

Viktoria utbildade sig till undersköterska inom vuxenutbildningen med inriktning akutsjukvård. Hon pluggade i 1,5 år och hade tre praktikperioder under den tiden. Först var hon på demensavdelning på ett vård- och omsorgsboende och sedan inom hemvården. Sin sista praktik hade Viktoria på intensivvårdsavdelningen för nyfödda. När hon var klar med sin utbildning i juni fick hon jobb där.

Viktoria tycker att utbildningen innehöll en bra blandning av teori och praktik. Och hon är glad för kontakten med klasskompisarna och lärarna.

– En av de bästa sakerna med utbildningen var vår klass. Vi hade bra sammanhållning och stöttade varandra mycket, både i plugget och privat. Och så var det väldigt duktiga lärare. De var pedagogiska och kompetenta och det märktes att de hade jobbat inom vård och omsorg tidigare, berättar Viktoria.

Utbilda dig till undersköterska du också

Till dig som funderar på att plugga till undersköterska har Viktoria en hälsning.

– Som undersköterska har du stimulerande arbetsuppgifter och stora chanser att utvecklas inom yrket. Det är inte så att du blir undersköterska och så stannar det där. Och utbildningen öppnar dörrar. Utan den hade jag inte kunnat få jobbet jag har i dag, säger Viktoria.

Läs mer om vård- och omsorgsutbildningarna och hur du ansöker.

Här hittar du fler yrkesutbildningar.

Här ser du var och när du kan träffa en studie- och yrkesvägledare.

Uppdaterad: