Utbildningen var vägen till målet för Sara

Sara gick en vuxenutbildning och pluggade till undersköterska efter att ha jobbat på en stormarknad i många år. Hon är glad att hon har gått utbildningen och konstaterar att skillnaden mellan att jobba på stormarknad och att vara undersköterska ibland inte är så stor. Att kunna möta människor är viktigt i båda yrkena.

Kvinna i vårdkläder

– Det bästa med utbildningen var att jag pluggade något som jag verkligen ville. Jag var lite skoltrött på gymnasiet och inte så intresserad av programmet jag gick. På undersköterskeutbildningen var det annorlunda eftersom jag själv kommit fram till att jag ville läsa den, säger Sara.

Sara jobbade i butik fram till 2014. Sedan var hon föräldraledig några år och när det var dags att börja arbeta igen stängde butiken. Det var ett bra tillfälle för Sara att börja plugga och en vuxenutbildning var ett naturligt alternativ.

– Jag har alltid velat jobba på sjukhus så för mig var det självklart att söka undersköterskeutbildningen. Jag gick inriktningen akutvård, säger Sara.

Praktik ledde till anställning

Under utbildningen hade Sara tre praktikperioder. På alla ställena blev hon erbjuden jobb som hon hade parallellt med studierna. Och på sista praktikplatsen blev hon anställd när hon avslutat utbildningen.

– Behovet av undersköterskor är stort och det var många i min klass som fick jobb på sina praktikplatser, säger Sara.

Har nått sitt mål

I dag jobbar Sara på centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA) på Akademiska sjukhuset.

– Mitt mål har varit att arbeta på centrala intensivvårdsavdelningen och jag är så glad att jag redan har kommit hit. Här vill jag stanna. Och det låter kanske konstigt men jobbet som undersköterska liknar ibland jobbet som jag hade i kundservicedisken på stormarknaden. Det handlar om att möta och hjälpa människor och jag gillar det, avslutar Sara.

Gå en yrkesutbildning, du med!

Inom vuxenutbildningen kan du kan läsa in betyg från grundskola eller gymnasium. Det finns även många olika yrkesutbildningar. Då utbildar du dig till ett yrke där efterfrågan på arbetskraft är stor.

Läs om våra yrkesutbildningar

Uppdaterad: